Carla’s halsband. Olieverf op paneel, 84 x 42 (zonder lijst). 2020.

‘Carla’s halsband’ is geïnspireerd op het schilderij ‘Judith und Holofernes’ van Gustaf Klimt (1901). In het origineel rust de hand van Judith met een triomfantelijke blik op het zojuist door haar afgeslagen hoofd van Holofernes, de generaal die, volgens het Bijbelse verhaal, haar volk dreigde te vernietigen. Judith draagt een gouden, met sieraden ingelegde halsband tegen een achtergrond van gestileerde gouden bomen. Mijn lief Carla draagt nu al 24 jaar een halsband. Er werd toen een tumor in het ruggenmerg ter hoogte van haar nek ontdekt en met een zware operatieve ingreep verwijderd. Daarna ontwikkelde zij een combinatie van een gemankeerde dwarslaesie en post traumatische dystrofie. Haar nek is hierdoor zeer verzwakt. Zij is sindsdien chronisch ziek en ernstig gehandicapt.

Desondanks  is zij er met veel discipline in geslaagd om haar leven gedeeltelijk weer op te pakken. Zij heeft als psychiater nog vele patiënten, waaronder getraumatiseerde vluchtelingen en slachtoffers van kindermishandeling en seksueel misbruik, pro deo thuis geholpen en heeft vele verhalen, publicaties en enkele boeken geschreven. Zie haar site www.carlarus.nl. Zij werd daarvoor in 2014 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.  

Het schilderij is een ode aan haar wilskracht en levenslust. Met haar hand is zij, zoals Judith Holofernes overmeesterd heeft, haar verzwakte lichaam – tot nu toe – de baas. Het schilderij is gespiegeld ten opzichte van het origineel omdat Carla met haar andere hand deze houding niet aan kan nemen.

Met grote dank aan Kuswadi Hedeir voor de plezierige fotosessie bij ons thuis en de foto’s en afdruk waarmee ik gewerkt heb, Rob Schippers van R.M.Schippers & Zn., encadreurs voor de zeer toepasselijke lijst en Studio Buitenhof voor de uitstekende foto van het schilderij.