portretten in olieverf

uit 2013 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Mila

2021

Mila is de kleindochter van vrienden van ons, onze vroegere achterburen in Nijmegen. In opdracht geschilderd. Vanwege corona kon ik haar niet ontmoeten, daarom geschilderd naar een foto gemaakt door haar moeder Sara, van Sara Donkers Photography.  

Lorraine Edmay Endlich-Mulder

2020

Lorraine (1948) overleed op 2 mei 2020.  Dit portret is ter herinnering aan haar geschilderd in opdracht van haar echtgenoot Cees Endlich. 

Carla's halsband

2020

Carla’s halsband. Olieverf op paneel, 84 x 42. 2020. ‘Carla’s halsband’ is geïnspireerd op het schilderij ‘Judith und Holofernes’ van Gustaf Klimt (1901). Mijn lief Carla draagt nu al 24 jaar een halsband. Zij is chronisch ziek en ernstig gehandicapt. Desondanks  is zij er met veel discipline in geslaagd om haar leven gedeeltelijk weer op te pakken. Het schilderij is een ode aan haar wilskracht en levenslust. Met haar hand is zij haar verzwakte lichaam – tot nu toe – de baas, zoals Judith Holofernes overmeesterd heeft.  Zie voor een uitgebreide toelichting en een weergave van het schilderij inclusief de lijst de pagina Carla's halsband (zie linkerkolom).   

Lesego

2020

Lesego is een kleindochter van een verzorgster van mijn lief. Ze is geboren in Botswana en opgegroeid in Nederland. 

Lee Towers

2019

In het TV programma Sterren op het Doek van OmroepMax, in de aflevering van 22 oktober portretteerde ik Lee Towrers samen met twee andere kunstenaars. Aan het eind koos Lee mijn portret als zijn favoriet. Het is gemaakt met behulp van een door mij gemaakte foto met iPhone in de AhoyHal in Rotterdam.

Amira Abou Zeid

2018

Amira Abou Zeid, moeder van Nour, Zizou en Laurine en echtgenoot van Erwin Wiersum (zie portretten). In opdracht. Op de achtergrond het Zuiderstrand te Den Haag. Het sieraad is een beeld van Nefertite, vrouw van een farao, wat refereert aan haar land van herkomst.

Erwin Wiersum

2018

Portret van Erwin Wiersum, vader van Nour, Zizou en Laurine en echtgenoot van Amira Abou Zeid (zie andere portretten). In opdracht. Op de achtergrond de huizen van de wijk waar hij woont en de skyline van Den Haag. 

Victor Mids

2018

In 2018 werd ik uitgenodigd deel te nemen aan een pilot voor de herstart van het tv programma Sterren op het Doek. Samen met twee andere schilders portretteerde ik de gast Victor Mids, illusionist en goochelaar, bekend van het programma MindF''ck. Ik koos voor een klassieke opstelling in de trant van de Vlaamse primitieven. In de verte in een luchtspiegeling het Kasteel Amerongen waar de eerste opnames plaatsvonden. Onder de vensterbank staat een weergave van een MRI van hersenactiviteit bij verwachte en niet verwachte waarnemingen. Deze pilot is niet uitgezonden. Een jaar later vonden nieuwe opnames plaats in een wat andere setting en bezetting waarvoor ik opnieuw werd uitgenodigd (zie het portret van Lee Towers). 

Zizou Wiersum

2018

Zizou Wiersum is de zoon van Amira Abou Zeid en Erwin Wiersum, en broertje van Nour en Laurine. Vanwege zijn naam (naar de Franse voetballer Zinedine Zidane, ook wel Zizou genoemd) is er een doel met voetbal toegevoegd. De drie kinderen zijn in opdracht geschilderd in olieverf op portretlinnen.

Laurine Wiersum

2018

Laurine Wiersum is de dochter van Amira Abou Zeid en Erwin Wiersum, en zusje van Nour en Zizou. Vanwege haar naam is er een laurierstruik toegevoegd. De drie kinderen zijn in opdracht geschilderd in olieverf op portretlinnen.

Nour Wiersum

2017

Nour Wiersum, oudste dochter van Amira Abou Zeid en Erwin Wiersum. Zusje van Zizou en Laurine. In opdracht geschilderd op portretlinnen.

Christa Oppers-Beumer, deel I

2017

Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer was de eerste vrouw die afstudeerde aan de KMA (Koninklijke Militaire Academie). De laatste vier jaar was ze Defensie Attaché in de Nederlandse Ambassade in Ottawa, Canada. Afgelopen week ging zij met pensioen. Ik had de eer haar ter gelegenheid daarvan in verschillende hoedanigheden te mogen portretteren. Vijfluik, deel I. In opdracht, 2017

Christa Oppers-Beumer, deel II

2017

Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer was de eerste vrouw die afstudeerde aan de KMA (Koninklijke Militaire Academie). De laatste vier jaar was ze Defensie Attaché in de Nederlandse Ambassade in Ottawa, Canada. Afgelopen week ging zij met pensioen. Ik had de eer haar ter gelegenheid daarvan in verschillende hoedanigheden te mogen portretteren. Vijfluik. Deel II. In opdracht, 2017.

Christa Oppers-Beumer, deel III

2017

Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer was de eerste vrouw die afstudeerde aan de KMA (Koninklijke Militaire Academie). De laatste vier jaar was ze Defensie Attaché in de Nederlandse Ambassade in Ottawa, Canada. Afgelopen week ging zij met pensioen. Ik had de eer haar ter gelegenheid daarvan in verschillende hoedanigheden te mogen portretteren. Vijfluik, deel III. In opdracht, 2017.

Christa Oppers-Beumer, deel IV

2017

Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer was de eerste vrouw die afstudeerde aan de KMA (Koninklijke Militaire Academie). De laatste vier jaar was ze Defensie Attaché in de Nederlandse Ambassade in Ottawa, Canada. Afgelopen week ging zij met pensioen. Ik had de eer haar ter gelegenheid daarvan in verschillende hoedanigheden te mogen portretteren. Vijfluik, deel IV. In opdracht, 2017.

Christa Oppers-Beumer, deel V

2017

Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer was de eerste vrouw die afstudeerde aan de KMA (Koninklijke Militaire Academie). De laatste vier jaar was ze Defensie Attaché in de Nederlandse Ambassade in Ottawa, Canada. Afgelopen week ging zij met pensioen. Ik had de eer haar ter gelegenheid daarvan in verschillende hoedanigheden te mogen portretteren. Vijfluik, deel V. In opdracht, 2017.

Pio Tulp

2017

Portret in opdracht van mijn oud-collega Pio Tulp, ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag.

Zelfportret

2016

Zelfportret in olieverf op linnen, naar een zelfgemaakte foto.

Juno

2016

Juno is de driejarige kleindochter van een oud collega.

Joy

2016

Joy is het overleden paard van mijn overbuurvrouw.

Jan van der Pol

2016

Jan van der Pol was Directeur Basisonderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs. Dit portret is hem aangeboden bij zijn pensionering.

Christel van der Pol

2015

Dit portret is een verjaardagscadeau van haar man Jan van der Pol.

Yuja plays piano piano

2015

Yuja plays piano piano is gebaseerd op een still van een YouTube video van de concertpianiste Yuja Wang. Zij speelt hier Rachmaninov piano sonate nr 2. Het tweeluik is een studie in tederheid.

Douwe Jansen

2016

Douwe is de broer van Elin en Rutger Jansen.

Rutger Jansen

2016

Rutger Jansen is de broer van Elin en Douwe Janssen.

Elin Jansen

2014

Elin is mijn eerste kinderportret. Ze was 3 jaar. Zij is het zusje van Rutger en Douwe Jansen.

Spiegelbeeld

2014

Zelfportret voor de spiegel

Mijn vader

2014

Portret van mijn overleden vader Engbert de Vries.

Carla

2013

Portret van mijn lief Carla.