(klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Mila

2021

Mila is de kleindochter van vrienden van ons, onze vroegere achterburen in Nijmegen. In opdracht geschilderd. Vanwege corona kon ik haar niet ontmoeten, daarom geschilderd naar een foto gemaakt door haar moeder Sara, van Sara Donkers Photography.  

Carla's halsband

2020

Carla’s halsband. Olieverf op paneel, 84 x 42. 2020. ‘Carla’s halsband’ is geïnspireerd op het schilderij ‘Judith und Holofernes’ van Gustaf Klimt (1901). Mijn lief Carla draagt nu al 24 jaar een halsband. Zij is chronisch ziek en ernstig gehandicapt. Desondanks  is zij er met veel discipline in geslaagd om haar leven gedeeltelijk weer op te pakken. Het schilderij is een ode aan haar wilskracht en levenslust. Met haar hand is zij haar verzwakte lichaam – tot nu toe – de baas, zoals Judith Holofernes overmeesterd heeft.  Zie voor een uitgebreide toelichting en een weergave van het schilderij inclusief de lijst de pagina Carla's halsband (zie linkerkolom).   

Lesego

2020

Lesego is een kleindochter van een verzorgster van mijn lief. Ze is geboren in Botswana en opgegroeid in Nederland. 

Amarillis

2019

Stiileven met amarillis in olieverf op paneel, gemaakt naar een eigen foto. De combinatie van de bloem op een lange steel in een geglazuurde pot in een mistige omgeving geeft een mystieke sfeer. 

Lee Towers

2019

In het TV programma Sterren op het Doek van OmroepMax, in de aflevering van 22 oktober portretteerde ik Lee Towrers samen met twee andere kunstenaars. Aan het eind koos Lee mijn portret als zijn favoriet. Het is gemaakt met behulp van een door mij gemaakte foto met iPhone in de AhoyHal in Rotterdam.

Opzij van het pad

2019

Rozen

2019

Oranje-rode rozen in een Peruaans vaasje.

Winters zeegezicht

2019

Zicht op Scheveningen

2019

Zicht vanaf De Savornin Lohmanpad, Wetsduinpark

2019

Zuiderstrand

2019

Amira Abou Zeid

2018

Amira Abou Zeid, moeder van Nour, Zizou en Laurine en echtgenoot van Erwin Wiersum (zie portretten). In opdracht. Op de achtergrond het Zuiderstrand te Den Haag. Het sieraad is een beeld van Nefertite, vrouw van een farao, wat refereert aan haar land van herkomst.

Aronskelken

2018

Het schilderij toont in realistische stijl drie aronskelken in een lang rechte vaas, met op de voorgrond drie peren. De voorwerpen vol symboliek en de magische achtergrond geven het een fascinerende sfeer.

Begonia in de nazomerzon II

2018

Een pot met begonia's uit onze tuin, gefotografeerd in de nazomerzon. Olieverf op zelf geprepareerd mdf.

Erwin Wiersum

2018

Portret van Erwin Wiersum, vader van Nour, Zizou en Laurine en echtgenoot van Amira Abou Zeid (zie andere portretten). In opdracht. Op de achtergrond de huizen van de wijk waar hij woont en de skyline van Den Haag. 

Judaspenning

2018

Een tak van een uitgebloeide judaspenning uit onze tuin in een wit vaasje, in mijn atelier gefotografeerd onder daglicht. De verticale compositie wordt aangevuld met de horizontale banen in de achtergrond.

Laurine Wiersum

2018

Laurine Wiersum is de dochter van Amira Abou Zeid en Erwin Wiersum, en zusje van Nour en Zizou. Vanwege haar naam is er een laurierstruik toegevoegd. De drie kinderen zijn in opdracht geschilderd in olieverf op portretlinnen.

Victor Mids

2018

In 2018 werd ik uitgenodigd deel te nemen aan een pilot voor de herstart van het tv programma Sterren op het Doek. Samen met twee andere schilders portretteerde ik de gast Victor Mids, illusionist en goochelaar, bekend van het programma MindF''ck. Ik koos voor een klassieke opstelling in de trant van de Vlaamse primitieven. In de verte in een luchtspiegeling het Kasteel Amerongen waar de eerste opnames plaatsvonden. Onder de vensterbank staat een weergave van een MRI van hersenactiviteit bij verwachte en niet verwachte waarnemingen. Deze pilot is niet uitgezonden. Een jaar later vonden nieuwe opnames plaats in een wat andere setting en bezetting waarvoor ik opnieuw werd uitgenodigd (zie het portret van Lee Towers). 

Zizou Wiersum

2018

Zizou Wiersum is de zoon van Amira Abou Zeid en Erwin Wiersum, en broertje van Nour en Laurine. Vanwege zijn naam (naar de Franse voetballer Zinedine Zidane, ook wel Zizou genoemd) is er een doel met voetbal toegevoegd. De drie kinderen zijn in opdracht geschilderd in olieverf op portretlinnen.

Hortensia's in vaasje

2017

Het schilderij toont twee horensia bloemen in een kleine vaas, vermoedelijk van Zuid Amerikaanse oorsprong. Het is op 21-01-2018 aangekocht door Museum Thijnhof in Coevorden voor de eigen collectie.

Hortensia's met boekje

2017

Stilleven met hortensia's in een vaasje, een theeset en een boekje.

Lelies

2017

Lelies in een hoge vaas.

Nour Wiersum

2017

Nour Wiersum, oudste dochter van Amira Abou Zeid en Erwin Wiersum. Zusje van Zizou en Laurine. In opdracht geschilderd op portretlinnen.

De laatste dag

2016

Een vaas met tulpen die bijna uitgebloeid zijn.

Hortensia's

2016

Met deze hortensia's ben ik tijdens mijn zomervakantie in Rovinj Kroatië begonnen. Geïnspireered door de Kroatische fijnschilder Zoto die vlak naast mij zijn studio had.

Zelfportret

2016

Zelfportret in olieverf op linnen, naar een zelfgemaakte foto.

Fruitschaal

2015

Oude fruitschaal van mijn oma in zonlicht met appels, sinaasappels, druiven en een tomaat.

Yuja plays piano piano

2015

Yuja plays piano piano is gebaseerd op een still van een YouTube video van de concertpianiste Yuja Wang. Zij speelt hier Rachmaninov piano sonate nr 2. Het tweeluik is een studie in tederheid.

Begonia in de nazomerzon

2014

Een begonia in onze tuin.

Kopie van Gabrielle wearing a necklace van Jean-Auguste Renoir in 1906

2013

Renoir portretterde het kindermeisje Gabrielle vele malen. Oefening in de lossere streken van het impresionisme.

Stilleven met trostomaten

2013

In dit stilleven heb ik een oude schaal van plateel, een kopje en een oude vaas gecombineerd met moderne trostomaten.

Kopie van Jonge vrouw met sigaret van Jan Sluijters uit ca 1929

2012

Een oefening in portretteren in het lossere impressionisme.

Kopie van Melkmeisje van Johannes Vermeer uit 1658

2012

Opnieuw een kopie om het portretteren te oefenen.

Kopie van Titus in monniksdracht van Rembrandt uit 1660

2011

Na de vader de zoon: een kopie van een oude meester.

Kopie van Zelfportret van Rembrandt van Rijn uit 1640

2011

Deze kopie van Rembrandt's zelfportret was mijn eerste oefening in portretten.